Ciorbă de pește
Ingrediente (pentru 6-8 persoane):
2 crapi (fiecare de câte cca. 1 kg)
1 lingură boia de ardei Édes Anna
1 linguriță ardei iute Erős Pista sau cremă iute Piros Arany Univer
sare
1-2 bucăți de cartofi
6-7 bucăți de ceapă
Mod de preparare:
Peștii se curătă și se scot oasele. Se jupuie și pielea, apoi carnea de pește se taie în cubuleţe de câte 1,5 cm, asemenea cărnii pentru tocană. Se fricţionează bine cu boia de ardei, cu Erős Pista și cu o linguriță de sare. Daca în pește s-a găsit lapte sau icre, aceștia se pun deoparte. Acoperit se pune la rece.
Se curătă zarzavaturile, cartofii se taie în cubuleţe, ceapa în felii subţiri, si se pun la fiert în 2,5 litri apă. Oasele și capul curățat (a se avea grija ca dintele amar să fie scos!) se adaugă la apă cu zarzavaturi, se săreaza cu o lingură de sare și se lasă să fiarbă.
Când s-a dat în clocot, se acoperă lăsând o mică fanta, și la foc mic se fierbe timp de 1,5-2 ore. Eventual i se poate adăuga frunze de pătrunjel, o roșie, un ardei sau un miez de ardei.
Se scoate de pe foc, se strecoară, ceapa și cartofii se trec prin sită și se adaugă la zeama strecurate. Se scoate carnea de pe oase și cap, și – dupa ce s-au răcit puțin – se dă și carnea prin sită.
Zeama groasă astfel obținută se pune la fiert, când s-a dat în clocot, i se adaugă laptele sau icrele și cubulețele marinate de pește, și se fierbe încă 5-6 minute. Daca este necesar, se adauga sare, iar în final se poate adăuga Erős Pista pentru a o face picantă.
Ciorba de pește poate fi preparată și în ceaun. Pentru aceasta, din capul și coada pestelui se pregătește zeama, se strecoară (sau se trece prin sită). Corpul peștelui se taie în felii, astfel obținând felii în formă de potcoavă, acestea se fierb în zeamă. Renumita ciorba de pește din Baja (Ungaria), se pregatește în mod asemănător, devine deosebită datorită tăițeilor “chibrit” care sunt fierți în ciorba. “Chibriturile” sunt tăieței cu oua care se taie exact la forma și mărimea bețelor de chibrit.
Prepararea ciorbei de pește necesită mult timp și multă osteneală, din acest motiv se recomandă sa se pregătească zeama în cantitate mai mare, și se pot congela pentru alte ocazii.
Puteți cumpăra separat fileuri curatate de peste, oase și cap, eventual icre și lapte. Astfel ciorba se prepară mult mai simplu și mai rapid.
Multi sunt ferm convinși că ciorba de pește este mai savuroasă doar dacă se prepară din mai multe soiuri de pește. Cele mai nobile se curătă asemanator crapului, iar carnea condimentată se pune deoparte. Peștii mici – de ex. somnii pitici – dupa ce sunt curățați, se fierb întregi în ciorbă, apoi se trec prin sita.
Timp de preparare: 3 ore
O porție: 173 kcal
La preparare s-au folosit urmatoarele produse Univer: ardei iute tocat Eros Pista si/sau pasta de ardei iute/ dulce Piros Arany, boia de ardei Édes Anna.