UniverCiorbă de pește


Ciorbă de pește

Ingrediente (pentru 6-8 persoane):

2 crapi (fiecare de câte cca. 1 kg)
1 lingură boia de ardei Édes Anna
1 linguriță ardei iute Erős Pista sau cremă iute Piros Arany Univer
sare
1-2 bucăți de cartofi
6-7 bucăți de ceapă

Mod de preparare:

Peștii se curătă și se scot oasele. Se jupuie și pielea, apoi carnea de pește se taie în cubuleţe de câte 1,5 cm, asemenea cărnii pentru tocană. Se fricţionează bine cu boia de ardei, cu Erős Pista și cu o linguriță de sare. Daca în pește s-a găsit lapte sau icre, aceștia se pun deoparte. Acoperit se pune la rece.

Se curătă zarzavaturile, cartofii se taie în cubuleţe, ceapa în felii subţiri, si se pun la fiert în 2,5 litri apă. Oasele și capul curățat (a se avea grija ca dintele amar să fie scos!) se adaugă la apă cu zarzavaturi, se săreaza cu o lingură de sare și se lasă să fiarbă.

Când s-a dat în clocot, se acoperă lăsând o mică fanta, și la foc mic se fierbe timp de 1,5-2 ore. Eventual i se poate adăuga frunze de pătrunjel, o roșie, un ardei sau un miez de ardei.

Se scoate de pe foc, se strecoară, ceapa și cartofii se trec prin sită și se adaugă la zeama strecurate. Se scoate carnea de pe oase și cap, și – dupa ce s-au răcit puțin – se dă și carnea prin sită.

Zeama groasă astfel obținută se pune la fiert, când s-a dat în clocot, i se adaugă laptele sau icrele și cubulețele marinate de pește, și se fierbe încă 5-6 minute. Daca este necesar, se adauga sare, iar în final se poate adăuga  Erős Pista pentru a o face picantă.

Ciorba de pește poate fi preparată și în ceaun. Pentru aceasta, din capul și coada pestelui se pregătește zeama, se strecoară (sau se trece prin sită). Corpul peștelui se taie în felii, astfel obținând felii în formă de potcoavă, acestea se fierb în zeamă. Renumita ciorba de pește din Baja (Ungaria), se pregatește în mod asemănător, devine deosebită datorită tăițeilor “chibrit” care sunt fierți în ciorba. “Chibriturile” sunt tăieței cu oua care se taie exact la forma și mărimea bețelor de chibrit.

Prepararea ciorbei de pește necesită mult timp și multă osteneală, din acest motiv se recomandă sa se pregătească zeama în cantitate mai mare, și se pot congela pentru alte ocazii.

Puteți cumpăra separat fileuri curatate de peste, oase și cap, eventual icre și lapte. Astfel ciorba  se prepară mult mai simplu și mai rapid.

Multi sunt ferm convinși că ciorba de pește este mai savuroasă doar dacă se prepară din mai multe soiuri de pește. Cele mai nobile se curătă asemanator crapului, iar carnea condimentată se pune deoparte. Peștii mici – de ex. somnii pitici – dupa ce sunt curățați, se fierb întregi în ciorbă, apoi se trec prin sita.

Timp de preparare: 3 ore
O porție: 173 kcal

La preparare s-au folosit urmatoarele produse Univer: ardei iute tocat Eros Pista  si/sau pasta de ardei  iute/ dulce Piros Arany, boia de ardei Édes Anna.

Univer Articole Similare


UniverGulaș Festiv

Gulaș servit ca friptură pe platou Ingrediente pentru 10 persoane: Vrăbioară de vită: 2kg Condimente pt friptură: 100g Ulei: 10 ml Boia dulce Édes Anna Univer: 80g Pasta de ardei dulce Piros Arany Univer: 100g Piper negru măcinat Univer: 10g Cimbrișor: 10g Vin roșu: 100ml Pentru gulaș: Cartofi roșii: 1,3 kg Ceapă: 200g Pasta de […]

UniverBorș De Iarnă Cu Afumatură

Borș de iarnă cu afumătură servită cu Karikás Pista Ingrediente pentru 10 persoane: Scăriță sau ciolan afumat: 400gr Morcovi: 150g Gulie: 150g Țelina rădăcină: 200g Ceapă: 100g Cartofi: 400g Pastă tomate 24% Univer: 200g Ardei iute rondele Karikás Pista Univer: 200g Boia dulce Édes Anna Univer: 20g Tarhon: 15g Borș: 200ml Usturoi sau Pasta de […]

UniverSalată creveți

Ingrediente pentru 5 persoane: Salată Bok Choy: 33 buc Creveți decorticați: 400 g sau 25 buc. Avocado (ready to eat): 2 buc. Salată iceberg: 300 g Ridichi roșii: 60 g Rucolă: 60 g Portocale: 2 buc. Ardei iute rondele Karikás Pista: 10 g Ardei extra iute tocat Haragos Pista: 1 g Ardei: 1-2 buc. Usturoi: […]

UniverHamburger de casă

Ingrediente pentru 5 persoane: Carne tocată amestec: 600g; Chifle burger: 5 buc.; Ketchup dulce/iute Univer: 100 g; Sos Maioneză Univer: 100 g; Sos Hamburger Univer: 100g; Condimente friptură și cartofi: 50g; Salată verde: 1 căpățână mică; Ceapă roșie: 1 buc. mare; Castraveți murați: 2 buc. mari; Cartofi (pentru cartofi prăjiți): 5 buc.; Condimente pentru cartofi: […]