< Înapoi la rețete

Ciorba de peste

Porții 6-8 persoane
Dificultate Medie
Timp 3 ore

Ingrediente:

2 crapi (fiecare de cate cca. 1 kg)
1 lingura boia de ardei
1 lingurita crema Eros Pista sau crema iute Piros Arany Univer
sare
1-2 bucati de cartofi
6-7 bucati de ceapa

Mod de preparare:

Pestii se curata si se scot oasele. Se jupuie si pielea, apoi carnea de peste se taie in cubuleţe de cate 1,5 cm, asemenea carnii pentru tocana. Se fricţioneaza bine cu boia de ardei, cu Eros Pista si cu o lingurita de sare. Daca in peste s-a gasit lapte sau icre, acestia se pun deoparte. Acoperit se pune la rece.

Se curata zarzavaturile, cartofii se taie in cubuleţe, ceapa in felii subţiri, si se pun la fiert in 2,5 litri apa. Oasele si capul curatat (a se avea grija ca dintele amar sa fie scos!) se adauga la apa cu zarzavaturi, se sareaza cu o lingura de sare si se lasa sa fiarba.

Cand s-a dat în clocot, se acopera lasand o mica fanta, si la foc mic se fierbe timp de 1,5-2 ore. Eventual i se poate adauga un buchet de frunze de patrunjel, o roşie, un ardei sau un miez de ardei.

Se scoate de pe foc, se strecoara, ceapa si cartofii se trec prin sita si se adauga zemei strecurate. Se scoate carnea de pe oase si cap, si – dupa ce s-au racit putin – se da si carnea prin sita.

Zeama groasa astfel obtinuta se pune la fiert, când s-a dat in clocot, i se adauga laptele sau icrele si cubuletele marinate de peste, si se fierbe inca 5-6 minute. Daca este necesar, se mai sareaza, iar în final se poate adauga crema Eros Pista pentru a o face si mai iute.

Ciorba de peste poate fi preparata si în ceaun. Pentru aceasta, din capul si coada pestelui se pregateste zeama, se strecoara (sau se trece prin sita). Corpul pestelui se taie in felii, astfel obtinand felii in forma de potcoava, acestea se fierb in zeama. Renumita ciorba de peste din Baja se pregateste in mod asemanator, devine deosebita datorita taiteilor “chibrit” care sunt fierti in ciorba. “Chibriturile” sunt taietei cu oua care se tai exact la forma si marimea betelor de chibrit.

Prepararea ciorbei de peste necesita mult timp si multa osteneala, din acest motiv se recomandabil sa se pregateasca zeama in cantitate mai mare, si să se congeleze in portii.

Cine are aversiuni fata de curatirea pestilor, poate cumpara separat fileuri curatate de peste, oase si cap, eventual icre si lapte. Astfel ciorba va cost ceva mai mult, insa se prepara mult mai simplu.

Multi sunt ferm convinsi ca ciorba de peste este adevarata doar daca se prepara din mai multe soiuri de peste. Cele mai nobile se curata asemanator crapului, iar carnea condimentata se pune deoparte. Pestii mici – de ex. somnii pitici – dupa ce sunt curatati, se fierb intregi in ciorba, apoi se trec prin sita.

O portie: 173 kcal

La preparare s-au folosit urmatoarele produse Univer: crema Eros Pista sau crema iute Piros Arany.


Articole Similare