Pagina principală / Reţete / Ciorbă de peşte

Ciorbă de peşte

Ingrediente (pentru 6-8 persoane):

2 crapi (fiecare de câte cca. 1 kg)
1 lingură boia de ardei
1 linguriţă cremă Erôs Pista sau cremă iute Piros Arany Univer
sare
1-2 bucăţi de cartofi
6-7 bucăţi de ceapă

Mod de preparare:

Peştii se curăţă şi se scot oasele. Se jupuie şi pielea, apoi carnea de peşte se taie în cubuleţe de câte 1,5 cm, asemenea cărnii pentru tocană. Se fricţionează bine cu boia de ardei, cu Erős Pista şi cu o linguriţă de sare. Dacă în peşte s-a găsit lapte sau icre, aceştia se pun deoparte. Acoperit se pune la rece.

Se curăţă zarzavaturile, cartofii se taie în cubuleţe, ceapa în felii subţiri, şi se pun la fiert în 2,5 litri apă. Oasele şi capul curăţat (a se avea grijă ca dintele amar să fie scos!) se adaugă la apa cu zarzavaturi, se sărează cu o lingură de sare şi se lasă să fiarbă.

Când s-a dat în clocot, se acoperă lăsând o mică fantă, şi la foc mic se fierbe timp de 1,5-2 ore. Eventual i se poate adăuga un buchet de frunze de pătrunjel, o roşie, un ardei sau un miez de ardei.

Se scoate de pe foc, se strecoară, ceapa şi cartofii se trec prin sită şi se adaugă zemei strecurate. Se scoate carnea de pe oase şi cap, şi - după ce s-au răcit puţin - se dă şi carnea prin sită.

Zeama groasă astfel obţinută se pune la fiert, când s-a dat în clocot, i se adaugă laptele sau icrele şi cubuleţele marinate de peşte, şi se fierbe încă 5-6 minute. Dacă este necesar, se mai sărează, iar în final se poate adăuga cremă Erôs Pista pentru a o face şi mai iute.

Ciorba de peşte poate fi preparată şi în ceaun. Pentru aceasta, din capul şi coada peştelui se pregăteşte zeama, se strecoară (sau se trece prin sită). Corpul peştelui se taie în felii, astfel obţinând felii în formă de potcoavă, acestea se fierb în zeamă. Renumita ciorbă de peşte din Baja se pregăteşte în mod asemănător, devine deosebită datorită tăiţeilor "chibrit" care sunt fierti în ciorba. "Chibriturile" sunt tăieței cu ouă care se tai exact la forma şi mărimea beţelor de chibrit.

Prepararea ciorbei de peşte necesită mult timp şi multă osteneală, din acest motiv se recomandabil să se pregătească zeama în cantitate mai mare, şi să se congeleze în porţii.

Cine are aversiuni faţă de curăţirea peştilor, poate cumpăra separat fileuri curăţate de peşte, oase şi cap, eventual icre şi lapte. Astfel ciorba va cost ceva mai mult, însă se prepară mult mai simplu.

Mulţi sunt ferm convinşi ca ciorba de peşte este adevărată doar dacă se prepară din mai multe soiuri de peşte. Cele mai nobile se curăţă asemănător crapului, iar carnea condimentată se pune deoparte. Peştii mici - de ex. somnii pitici - după ce sunt curăţaţi, se fierb întregi în ciorbă, apoi se trec prin sită.

Timp de preparare: 3 ore
O porţie: 173 kcal

La preparare s-au folosit următoarele produse Univer: crema Erôs Pista sau crema iute Piros Arany.
Condiţiile de utilizare | Concurs "Reteta Univer" ©2015 Univer Product Zrt., Toate drepturile rezervate
Accesul la platforma online de solutionare a diferendelor - adoptată în baza Ordinului Comisiei Europene Nr.524/2013/EU
http://ec.europa.eu/consumers/odr/